Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2021. augusztus 5. Az év 217. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Folyamatosan drágulnak a főváros környéki ingatlanok

Folyamatosan drágulnak a főváros környéki ingatlanok
(Tudósítónktól)

AA főváros és a nagyvárosok után az agglomerációs településekre is begyűrűztek a hazai ingatlanpiaci változások. A lakásépítési engedélyek száma és a beépíthető telkek árainak növekedése is alátámasztja a főváros környéki települések iránti érdeklődés újbóli emelkedését. A Duna House elemzése a használt ingatlanok árainak változását és az agglomeráció egyes szektorainak népszerűségét vizsgálta a múlt években.

A drágulás mindenhol érezhető, esetenként megközelítette a 20 százalékot. Tavaly a főváros környéki ingatlanügyletek mintegy háromötöde a déli és az északi agglomerációs szektorban zajlott. A legnagyobb mértékű drágulás a fővároshoz közeli északi (Dunakeszi, Fót, Göd, Vác) és a keleti (Veresegyház, Mogyoród, Gödöllő, Kistarcsa) térséget jellemezte. A keleti szeletben 2016 elején még meglepően olcsón kínálták az ingatlanokat; tavaly viszont már – a 17 százalékos áremelkedés következtében – belépett a középmezőnybe. Az északi térség a legnagyobb mértékű, 19%-os drágulással sem tudta megelőzni a legdrágább nyugati (Budakeszi, Budaörs, Törökbálint) és északnyugati (Szentendre, Solymár, Üröm, Pomáz) területek ingatlanárait. Déli (Érd, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti) és délkeleti (Vecsés, Üllő, Gyömrő) irányban átlagosan 10%-kal nőttek az árak, de még így ott vannak a legolcsóbb agglomerációs városok és települések.

Tavaly már a főváros övezetének valamennyi szeletében 200 ezer forintnál drágább átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, sőt, helyenként 300 ezerért. Az adásvétel arányait tekintve az ingatlanforgalom mintegy háromötöde a déli és az északi agglomerációban zajlott.

Breitner Tamás, a Duna House érdi és budaörsi irodájának értékesítési vezetője szerint a leendő tulajdonosok javarészt az állami támogatásokkal megvásárolható iker- és családi házakat keresik Budaörs és Érd térségében; a budaörsiek persze látványosan drágábbak. Az új építésű házak esetében a minőségi tényezők is értéknövelő tényezők: mind többen keresnek alternatív megoldásokat akár az energiaellátás, akár a fűtési megoldások között.