Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. március 29. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739005. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bizonytalanok és átszavazók, 2018. március

Bizonytalanok és átszavazók, 2018. március
Publicus Intézet

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között, 1003 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban újra vizsgálta a bizonytalanok preferenciáit és az átszavazási hajlandóságokat. A bizonytalan szavazók aránya a múlt hónapban 36 százalékra csökkent. Tíz bizonytalan szavazóból továbbra is hat tekinthető teljesen bizonytalannak, és egyharmadnyian vannak a titkolózó szavazók, akik már tudják, hogy kire szavaznak, de nem árulják el. 

bizonytalanok_csoport_2018_03.pngA választásukat titkolók csaknem háromnegyede elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ez négy százalékpontos növekedés a múlt hónapban mérthez képest. Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány majd' kétharmados, ha a Fidesz kétharmadának megakadályozása a tét. Tíz LMP-szavazóból nyolc, és a Jobbik-szavazók mintegy kétharmada kész balra átszavazni, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP-szavazóból több mint kilenc, és a Jobbik-szavazók több mint kétharmada kész az átszavazásra. 

A bizonytalan szavazók aránya a múlt hónapban 36 százalékra csökkent. Tíz bizonytalan szavazóból továbbra is hat szavazó (62 százalék) tekinthető teljesen bizonytalannak, és egyharmadnyian (35 százalék) vannak a titkolózó szavazók, akik már tudják, hogy kire szavaznak, de nem árulják el.

múlt hónaphoz képest a valóban bizonytalanok aránya négy százalékponttal növekedett, míg a titkolózók aránya ugyanennyivel csökkent.

A választásukat titkolók majd' háromnegyede (72 százalék) elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. A négy százalékpontos növekedés a múlt hónapban mérthez képest. A valóban bizonytalanok körében is hasonló az arány (74 százalék elégedetlen), és a változás iránya is (1 százalékponttal növekedett).

bizonytalanok_pref_2018_03.pngTíz, választását titkoló szavazóból hat (59 százalék) kormányváltást szeretne, ez három százalékponttal magasabb, mint a múlt hónapban. A valóban bizonytalanok körében 48 százalék szeretne kormányváltást, 15 százalék ellenében; a múlt hónaphoz képest a kormányváltást akarók aránya két, a Fidesz kormányzást akarók aránya pedig egy százalékpontot növekedett.  

A politikai baloldalon továbbra sem tekinthető véglegesnek az együttműködés minden részlete. Tízből hat (57 százalék) nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány kis híján kétharmados (63 százalék), ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a tét. Egy hasonló helyzetben a Jobbikra való átszavazási hajlandóság minden esetben kb. tíz százalékponttal kisebb. Ezen arányok érdemben nem változtak a múlt hónapban mértekhez képest. 

atszav_2018_03.png

Tíz LMP szavazóból nyolc (80 százalék), és a Jobbik szavazók majd' kétharmada (64 százalék) kész a balra való átszavazásra, ha győzelémi esélyt lát azon az oldalon. A bizonytalanok körében 44 százalék ez az arány. Az LMP szavazók és a bizonytalanok körében csökkent (10, illetve 6 százalékponttal), a Jobbik szavazók körében növekedett (18 százalékponttal) az átszavazási hajlandóság a múlt hónapban mértekhez képest.

atszav_legyozni_2018_03.png

Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP-szavazóból több mint kilenc (93 százalék), és a Jobbik szavazók több mint kétharmada (68 százalék) kész az átszavazásra. A bizonytalan szavazók körében 51 százalék ez az arány, míg ötödük (20 százalék) nem látja ezt lehetségesnek. A múlt hónapban mérthez képest az LMP- és a Jobbik-szavazók körében nőtt (4, illetve 7 százalékpontot), a bizonytalanok körében csökkent (3 százalékpontot) ez az arány.

Ezen kutatás eredményeiről további részletek, például az egyes vezető politikusok népszerűségének a megítélése a szombaton megjelent Vasárnapi Hírekben találhatók.