Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2023. szeptember 22. Az év 265. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739182. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ezért van a Facebook botrány

Ezért van a Facebook botrány
Vass Enikő

Kevesen tudják, a nagyközönség számára is elérhető az az alkalmazás, mely a nemrég kirobbant Cambridge Analytica- és Facebook-botrány középpontjában áll. Az ApplyMAgicSauce oldalon bárki megtekintheti, hogy Facebook lájkjai alapján mit tudhat róla a közösségi oldal. Az alkalmazás kipróbálásával jobban megérthető, hogy miért szeretnének sokan szigorítani a Facebook adatkezelési elvein.

Eddig is tudtuk, hogy a Facebook rengeteg információt tárol rólunk. A Cambridge Analytica botrány, és az, ahogyan az adatokat az amerikai elnökválasztási kampányban felhasználták, teljesen új megvilágításba helyezi a közösségi oldal adatgyűjtési gyakorlatát. Kiderült ugyanis, hogy az összegyűjtött adatok alapján egy komplett személyiségprofil állítható fel, és így a vallási hovatartozáson keresztül a politikai beállítottságig sok minden kikövetkeztethető.

Magamról annyit, hogy kétgyermekes anyukaként, IT-újságíróként dolgozom, menedzseltem már Facebook-oldalakat cégek számára. Nagyon érdekelnek az IT-val, a technológiával kapcsolatos hírek. A cikk kedvéért most a Facebook-profilomat elérhetővé tettem a University of Cambridge logójával fémjelzett honlapon parkoló alkalmazásnak, mely meglepő módon nagy sikerrátával megmutatta, hogy nézek ki a hirdető cégek számára, vagyis elkészítette a hirdetők számára érdekes profilomat.

Ezzel a módszerrel dolgozott a Cambridge Analytica (CA) nevű brit adatelemző vállalat is, amely 50 millió Facebook-profil adataihoz jutott hozzá. Az adatok alapján kialakított profilok pedig segítették a céget a személyre szabott választási üzenetek eljuttatásában a 2016-i amerikai választási kampányban. Amint a The Guardian cikkéből kiderült, a Facebook-használók adatait egy pszichológus egyetemi tanár alkalmazása gyűjtötte, a közösségi oldal szabályait megsértő módon, és adta át őket a CA-nak. A Trump kampány 6,2 millió dollárt fizetett az elemző cégnek a választási profilok készítéséért.

A botrány azután robbant ki, hogy CA-nál dolgozó alkalmazott (akit azóta elküldtek a cégtől) feltárta az elemző cég és a Facebook-adatok közötti nem túl szabályos kapcsolatot. Az alkalmazott szerint az esetet korábban jelentették a Facebook-nak, amely azonban elzavarta őket, emiatt fordultak a közvéleményhez.

A saját kísérletem megmutatta: az alkalmazás sikerrel kitalálta, hogy liberális nézeteket valló keresztény vagyok (ezek szerint ilyen is létezik), versenyszellemmel megáldott, aki hátra dőlve, relaxálva várja a kihívásokat, nem görcsöl és stresszel emiatt (ez is stimmel). Az egyetlen tévedése az volt, hogy olyan férfinak tartott, „aki nem nyomja el a női oldalát” – feltehetően azért, mert rengeteg informatikai és technológiai oldalt kedvelek, és érdeklődöm az ilyen hírek után. Vannak természetesen érdekességek is: például a Rolling Stones kedvelése az átlagon felüli intelligenciával korrelál, a Beatles kedvelése viszont az átlag alatti intelligenciával. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem ok–okozati kapcsolat, de a statisztika már csak ilyen érdekesen működik.