Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. március 29. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739005. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rokonszenv-kutatás: ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája

Rokonszenv-kutatás: ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája
Publicus Intézet

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából április 6-án 506 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény kutatásban vizsgálta az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitájának, és az vitában részt vett politikusoknak a megítélését. Az összes megkérdezett negyede  az ellenzéki szavazók közel kétharmada – figyelte valamilyen módon a vitát. Azok számára, akik látták vagy követték az eseményt, Karácsony Gergely volt a legrokonszenvesebb, őt Vona Gábor és Szél Bernadett követte. A legmeggyőzőbb jelöltek sorrendje is hasonlóan alakult. 

Az összes megkérdezett negyede (26 százalék), az aktív ellenzéki szavazók csaknem kétharmada (59 százalék) figyelte valamilyen módon a vitát (nézte a televízióban, vagy olvasott, látott, hallott róla összefoglalót). Azok körében akik látták, vagy követték, Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb (27 százalék), őt Vona Gábor (20 százalék), végül Szél Bernadett (9 százalék) követi. A kormányváltást akaró szavazók körében is hasonló a sorrend (40, 33, 14 százalék). A Fidesz-szavazók, és azok akik nem akarnak kormányváltást nagy arányban nem tudtak maguknak legrokonszenvesebb jelöltet választani (81 és 82 százalék).

vita_szimpatikus.pngFigyelemre méltó, hogy a 30 évesnél fiatalabb korosztályban Karácsony Gergely és Vona Gábor fej-fej melletti eredményt ért el (39–39 százalék), és csupán tízből egy (8 százalék) megkérdezett nem tudott dönteni.

vita_meggyozo.pngAzok körében akik látták, vagy követték a vitát, Karácsony Gergely volt a legmeggyőzőbb (26 százalék), őt fej-fej mellett Vona Gábor és Szél Bernadett követi (19 és 18 százalék).A kormányváltást akarók körében is hasonló a sorrend (35, 28 és 24 százalék). Ebben az esetben is a Fidesz-szavazók (67 százalék), és azok, akik nem akarnak kormányváltást (63 százalék), illetve a bizonytalanok (64 százalék) voltak, akik nem tudtak érdemben választani a jelöltek körül.

A kutatás eredményeiről további részletek, a Vasárnapi Hírek online felületén lesznek találhatók.