Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2021. augusztus 5. Az év 217. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kampánykorrupció – 3000 millió forint közpénz kamupártoknak

Kampánykorrupció – 3000 millió forint közpénz kamupártoknak
Infovilág

Az idén hárommilliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok – derül ki a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításaiból. A választások eredménye legitim, a voksolás mégis tisztességtelen volt.   

A Transparency International Magyarország és a Political Capital úgy véli, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-i voksolást követően a 2018-i országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Választási Megfigyelési Missziójának jelentése az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatban súlyos kritikát fogalmazott meg a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, a média elfogultsága, továbbá a kormánypropaganda és a kormánypártok kampánya között elmosódó határ miatt. A TI és a Political Capital egyetért a jelentéssel. 

A választások tisztaságáért és a korrupció ellen küzdő szervezetekként a Political Capital és a TI már 2013-ban jelezte, hogy a kampányfinanszírozási törvény valósággal megágyaz a választók iránt közömbös, ellenben az állami kampánytámogatás iránt nagyon is érdeklődő pártoknak. A kamupártcunami be is következett. Kiszámítottuk, hogy mindez 2014-ben kicsi híján 4 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A tegnapi és a négy évvel ezelőtti parlamenti választások között sem voltunk tétlenek: tanulmányban, konferencián, és nyílt levélben tettünk kísérletet a közpénzek elherdálásának megakadályozására. Mindhiába, a kormány ugyanis alig tett valamit az ellen, hogy élelmes politikai vállalkozók közpénz-milliárdokat nyúljanak le. Jó irányba tett lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1%-ának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást. Mi több, a módosított szabályozás a személyes vagyonuk erejéig, a pártvezetőket tette felelőssé a pártok tartozásáért. De már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.

Egy hónappal az április 8-ai választások előtt jeleztük, hogy a közpénz-milliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általunk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről. Nem így történt, így az idei voksoláson is hemzsegtek a kamupártok.

Számításaink szerint ezúttal 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 mini formációhoz. Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell.

Címkék