Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. augusztus 10. Az év 222. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738774. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik az EU-ban

A fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik az EU-ban
Infovilág

A gazdasági növekedés üteme tavaly felülmúlta a várakozásokat az Európai Unióban: 2,4%-kal tízéves csúcsot ért el. A magánfogyasztás intenzív maradt, az export és a beruházások növekedtek. A munkanélküliség tovább csökken, mostanra elérte a válság előtti szintet, és bizonyos tagállamokban egyre nehezebb betölteni az állásokat. Az erőteljes növekedés segíti a költségvetési hiány és az adósságszint további csökkentését, valamint a munkaerő-piaci feltételek javulását.
 
Az EU gazdasági növekedése várhatóan 2018-ban is erős marad (2,3%), 2019-re pedig csupán elhanyagolható mértékben lassul (2%-ra). A munkanélküliség várhatóan tovább csökken: a 2017. évi 7,6%-ról 2018-ban 7,1%-ra, 2019-ben pedig 6,7%-ra. A gazdaság azonban egyre inkább ki van téve a külső kockázati tényezőknek, amelyek megerősödtek és az eddiginél negatívabbá váltak.
 
A fogyasztóiár-infláció ez év első negyedében lassult, azonban a következő negyedévekben – részben a nemrég megemelkedett olajárak miatt – várhatóan kissé növekedni fog. Mivel több tagállamban szűkebbek a munkaerő-piacok és gyorsabban növekednek a bérek, az árnyomás is növekszik. Az inflációs előrejelzés az EU egészére erre az évre 1,7%, 2019-re pedig 1,8%.
 
Mivel a tagállami költségvetések a javuló munkaerő-piaci feltételek hatásait élvezik, ideértve az alacsonyabb szociális juttatásokat, várhatóan 2018 lesz az első olyan év a gazdasági és monetáris unió létrejötte óta, amikor valamennyi kormány a GDP 3%-a alatt tudja tartani a költségvetési hiányt. Az EU összesített államháztartási hiánya az előrejelzés szerint 2018-ban és 2019-ben is 0,8% lesz.
 
Magyarországon tavaly 4%-ra gyorsult a gazdasági növekedés az erős hazai keresletnek köszönhetően, amely az előrejelzés szerint az idén is fennmarad (2018: 4,0%, 2019: 3,2%). A munkanélküliség tovább fog csökkeni (2018: 3,7%, 2019: 3,6%), a bruttó államadósság szintje ugyancsak (2018: 73,3%, 2018: 71,0%), az infláció pedig átmeneti lassulás után jövőre valamelyest felgyorsul (2018: 2,3%, 2019: 3%) a Bizottság előrejelzése szerint.
 
A teljes közlemény itt olvasható, itt pedig a Magyarországra vonatkozó legfontosabb adatok:


DiscoverEU: a nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát az új uniós kezdeményezésnek köszönhetően
 
A DiscoverEU lehetőséget kínál az EU 18 éves állampolgárai számára, hogy beutazzák a kontinens országait. Az Európai Parlament javaslata alapján életre hívott kezdeményezés 2018-ban 12 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat, és várhatóan 15 000 fiatal számára teremti meg annak a lehetőségét, hogy a nyáron Európában barangolva felfedezze a kontinens gazdag kulturális örökségét, ismeretségeket kössön, megismerkedjék más kultúrákkal, és ezáltal felfedezze, mi az, ami összeköt bennünket, európaiakat.
 
A kezdeményezés jóvoltából a résztvevők 1–4 külföldi úti célt kereshetnek fel egy legfeljebb 30 napos időszak alatt. Mivel az idén ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, a fiatalok útjuk közben Európa-szerte megrendezendő számos eseményen részt vehetnek. Az érdeklődők júniusban két héten keresztül pályázhatnak a részvételre az Európai Ifjúsági Portálon. Csak olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik 2018. július 1-jén betöltik 18. életévüket, uniós ország állampolgárai, és készek arra, hogy az idén nyáron útnak induljanak. Közülük választja majd ki a zsűri a 15 000 résztvevőt. Az esetleg fennmaradó költségvetési források függvényében elképzelhető, hogy az EU 2018 második felében újabb pályázati fordulót hirdet majd meg az érdeklődők számára.
 
A kezdeményezésről május közepén ad közre részletes tájékoztatást az Európai Ifjúsági Portál, valamint az európai ifjúság számára létrehozott Facebook-oldal és Twitter-fiók.
 A kulturális örökség európai évét ismertető webhely