Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. június 10. Az év 161. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739078. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország már rég túl van a súlyosan rasszista romagyilkosságokon – a vizsgálat lezárult, felejtse el!

Magyarország már rég túl van a súlyosan rasszista romagyilkosságokon – a vizsgálat lezárult, felejtse el! Magyarország már rég túl van a súlyosan rasszista romagyilkosságokon – a vizsgálat lezárult, felejtse el! Magyarország már rég túl van a súlyosan rasszista romagyilkosságokon – a vizsgálat lezárult, felejtse el!

A 10 évvel ezelőtti romagyilkosságok évfordulóján Balog Zoltán már kevesli az áldozatoknak adott erkölcsi és anyagi jóvátételt. Steve Bannon, aki korunk hősének tekinti Orbán Viktort, Soros György ellenpólusaként alapítvánnyal igyekszik az európai jobboldali populisták hóna alá nyúlni. A világ legrangosabb pénzügyi alapkezelőjének új budapesti irodájában minden 10. munkatárs olyan magyar szakember, aki Nyugatról jött haza.

„Az elfeledett bűncselekmény” címmel idézi fel a Der Spiegel, hogy éppen 10 éve kezdődött a brutális romagyilkosság-sorozat, amely hat halottat és 55 sebesültet követelt. A tudósító azt tapasztalta Budapesten és Kislétán, hogy a szélsőjobbos, radikális bűntett túlélőinek szenvedése ma már szinte senkit sem érdekel. Az egyik utolsó célpont, Balogh Tímea akkor 13 éves volt, az édesanyját mellette lőtték agyon a tettesek, mialatt ők ketten éjszaka gyanútlanul aludtak. Ő maga súlyosan megsebesült, a karja félig lebénult a rasszista támadás következtében, amelynek egyetlen mozgatórugója volt: a romákkal szembeni gyűlölet. 

A 2. világháború után ez volt az egyik legsúlyosabb faji alapú bűntett Magyarországon, amit a hatóságok hanyagsága is elősegített. Az utolsó emberölést valószínűleg meg lehetett volna akadályozni, ha a titkosszolgálat és a rendőrség jobban együttműködik.

Ám a történtek alig hagytak nyomot a mai közbeszédben. Emlékünnepségeket csak ritkán tartanak, nem sokan törődnek a túlélőkkel, illetve a hátra maradt rokonokkal, miközben azok szinte kivétel nélkül hatalmas nyomorban élnek. Tímea 18 éves korában átszámítva 20 ezer eurót kapott, abból a tetthelytől nem messze vett egy lepusztult házat és némi bútort. Nagy nehezen levizsgázott szakácsként, de sosem tudott elhelyezkedni. Az élete tönkrement, pszichológus soha nem foglalkozott vele, noha depresszió gyötri. Most öt hónapos terhes, de a lakáskörülmények folytán lehet, hogy gyereket elveszik tőle, hiszen még működő tűzhely sincs az épületben.

Gulyás József volt liberális képviselő, aki magánadományokat gyűjt az áldozatok javára, azt mondja, hogy a bűncselekmény nem rázta meg a társadalmat, az már nem számít közügynek. A túlélők és a rokonok sorsa gyakorlatilag meg van pecsételve.

Balog Zoltán azon kevés magyar politikus közé tartozik, aki időről időre felhívta a figyelmet az életben maradt áldozatok nehézségeire. Ő kezdeményezte a kártérítést és sokáig személyesen is foglalkozott néhány áldozat sorsával. Most önkritikusan azt mondja, hogy a politika túl gyorsan napirendre tért a történtek fölött. A kormány minden évben megemlékezik ugyan, de a legfelső szinten elmaradtak az olyan gesztusok, mint hogy meghívjanak egy-két áldozatot a miniszterelnökhöz vagy az államfőhöz.

A volt miniszter azt is sajnálatosnak tartja, hogy nemigen hozták nyilvánosságra a nyomozás közben elkövetett mellékfogásokat. Így azt, hogy az egyik tettes a katonai elhárítás informátora volt, tartótisztjei azonban nem adták tovább, amit a gyilkosságsorozatról mondott. Ezért azonban nem vontak felelősségre senkit. Balog ugyanakkor vitatja, hogy a hatalom szándékosan gátolta volna a bűncselekmények feltárását. Az egyszeri kártérítést a politikus elhibázottnak nevezi, szerinte inkább valamiféle hosszabb távra szóló megoldást kellett volna találni, de a javaslatával nem jutott sokra a kormányban. Esélyt sem lát arra, hogy ez változzék, mert az ügyet ad acta tették.

Steve Bannon új alapítványt hoz létre, de ő a liberális Soros György vetélytársaként a szélsőjobbos politikai erőket igyekszik segíteni Európában, már a jövő évi EP-választások előtt – írja a The Daily Telegraph. A Mozgalom névre keresztelt alap hangsúlyozottan a Soros-féle Nyílt Társadalom riválisa  kíván lenni. Az OSI 1984 óta 32 milliárd dollárt adott liberális célokra, szerte a világban. Trump volt főtanácsadója, akin a Fehér Ház már túladott, és aki májusban, a Fidesz választási győzelme után Budapesten is előadást tartott, elmondta, hogy non-profit alapon támogatni kívánja a szélsőjobb lázadását. Ez konkrétan azt jelenti, hogy politikai tanácsokat adnak és közvélemény-kutatásokat, elemzéseket végeznek. Bannon célja az, hogy szuperfrakció jöjjön létre az Európai Parlamentben, begyűjtve a képviselők egyharmadát. Ha ez sikerül, akkor a csoport igencsak képes lenne akadályozni a munkát Strasbourgban, és ez igen nagy befolyáshoz juttatná a szélsőséges amerikai politikust a populista erők körében.

Bannon azt mondta, hogy Soros György gonosz, de briliáns, ám a The Guardian szerint csekély annak az esélye, hogy a volt fehér házi tanácsadó felvegye a versenyt a magyar származású befektető vagyonával és befolyásával, bár mostanában olyanokkal tárgyalt, mint Orbán Viktor, a brit Farage és a francia Le Pen közeli munkatársai. Továbbá a populisták feljövőben vannak a kontinensen. A központ várhatóan Brüsszelben lesz, először 10-nél kevesebb főállású munkatárssal, ám a létszámot feltöltik az Európa-választások után, ha úgy ítélik meg, hogy érdemes. Bannon közölte, hogy a novemberi amerikai időközi választások után ideje felét Európában szándékozik tölteni. Azt azonban nem árulta el, hogy mennyi pénzt tesz bele a vállalkozásba, sem azt, hogy honnan szerzi a forrásokat.  

Megnyitotta budapesti központját a világ legnagyobb vagyonkezelője, amely jelenleg 400 embert foglalkoztat a Váci úton, az egykori liftgyárban lévő adatfeldolgozó és technológiafejlesztő létesítményben, de még további 100 főt kíván felvenni – tudósít a Financial Times. A 6,3 ezer milliárd dollárnyi vagyont mozgató BlackRock új irodavezetője szerint a választás azért esett a magyar fővárosra, mert itt sok a tehetség, ideértve egy sor európai nyelv ismeretét.  Ezenkívül igen az alkalmazottak képzettek, ugyanakkor olcsóbbak, mint az észak-amerikai vagy nyugat-európai munkaerő. Feladatuk, hogy technológiát fejlesszenek ki pénzügyi és üzleti szolgáltatásokhoz, az ügyfelek adatainak kezeléséhez, valamint marketing céljaira. Vevőszolgálat is működik majd, német nyelven. Az alkalmazottak 82%-a magyar, közülük minden 8. a földrész nyugati feléről tért haza, ami ez esetben 40 ember. A magyar kormány csaknem egymillió dolláros segítséget ígért a betanításhoz.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.