Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Veszélyes gyerekjátékokat vetetett le a polcokról a fogyasztóvédelem

Veszélyes gyerekjátékokat vetetett le a polcokról a fogyasztóvédelem
Infovilág

Ötvennél többféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgáltak meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakemberei. A fogyasztóvédelmi hatóság végül a gyermekek biztonságát szem előtt tartva, veszélyesnek bizonyult tizenöt terméket kivont a forgalomból. (A kép illusztráció!)

Az ITM laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése végett rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat. A legutóbbi ellenőrzésen jól szerepeltek a fajátékok, az ellenőrzött termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak. A nyári főszezonban kedvező fejlemény, hogy a 20 vízi játékból mindössze három nem felelt meg a követelményeknek. A most megvizsgált 19 játék babából viszont 12 nem teljesítette a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket.

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyes kis alkatrészek miatt. A játék babáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A vizsgálaton megbukott termékek – a gyermekek biztonságát szem előtt tartva – már nem árusíthatók. A járási hivatalok intézkedtek a nem megfelelő tizenöt termék kivonásáról a forgalomból; 14 esetben a vásárlóktól visszahívásról is. A fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéről, az ellenőrzött termékekről a tételes tájékoztatás itt elérhető.