Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. március 29. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739005. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó tanácsok a gondtalan, biztonságos nyaraláshoz

Jó tanácsok a gondtalan, biztonságos nyaraláshoz
Infovilág

Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat, akár még a noteszgépüket is. A nyílt, vezeték nélküli hálózatok és a közösségi hálózatok nem otthoni használata azonban rejteget néhány veszélyt, amelyre jobb felkészülnünk. A G Data most öt biztonsági tippet oszt meg olvasóinkkal.

1. Csak óvatosan a wifi-vel! Az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, illetve a számítógépek az internet-kávézókban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel. Ez lehetővé teszi a kiberbűnözők számára személyes adataink, kapcsolataink és jelszavaink megszerzését.
Az sem feltétlen garancia a biztonságra, ha jelszóval védett, fizetős, vezeték nélküli hálózatra csatlakoztunk, mert könnyen előfordulhat, hogy a hotel nem gondoskodik rendszeresen a biztonsági frissítések telepítéséről. Így, ha például bankolni szeretnénk, érdemesebb ezt az okostelefonunk segítségével létrehozott mobilhálózaton keresztül megtennünk.

2. Vigyázzunk a nyilvános gépekkel! A nyilvános számítógépek ritkán kapják meg a szükséges védelmet, ezekre tehát semmiképpen se töltsünk le személyes adatokat. Ha internetkávézóból szeretnénk belépni a levelezésünkbe vagy egy közösségi hálózatba, akkor még a nyaralás előtt állítsunk be kétlépcsős hitelesítést: ilyenkor a jelszó megadása után a szolgáltató egy kódot küld a mobiltelefonunkra, és a belépéshez ezt is meg kell adnunk.

3. Ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak! Lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen. Ha kütyüinket a tengerpartra vagy egy hotel medencéjéhez vinnénk, különösen figyeljünk rájuk, mert ezek a helyek aranybányának számítanak a gyanútlan turisták értékeire vadászó tolvajoknak.

4. Telepítsünk biztonsági szoftvert! Mobileszközeinken és számítógépünkön is hatékony, teljes körű biztonsági megoldásra van szükségünk. Indulás előtt frissítsük a biztonsági szoftvert és a gépet is, majd aktiváljunk lopás elleni védelmet. Ez lehetővé teszi, hogy bemérjük az eszköz helyzetét, és távolról lezárjuk vagy az összes adatát töröljük. A notebookok esetében a merevlemez titkosítása a megoldás arra, hogy a tolvajoknak ne legyen esélyük elolvasni a tárolt adatokat. Végül készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Ezt mindenképpen tegyük meg egy külső tárolóeszközre, amit persze nem viszünk magunkkal.

5. Csak visszafogottan a posztolással! Csábító ugyan, hogy már az indulás első napján megosszuk a nagyvilággal: nyaralni indultunk, de ez a betörők figyelmét is felhívhatja arra, hogy üres a lakásunk, házunk. Ezért az ilyen posztokat ne tegyük nyilvánossá, csak kiválasztott ismerőseinkkel osszuk meg. Vagy még jobb, ha a nyaralási beszámolóval megvárjuk az utazás végét, és a képeket már csak akkor tesszük közzé, miután hazaértünk.