Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. augusztus 14. Az év 226. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738778. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pelenkaügy következmények nélkül (?)

Pelenkaügy következmények nélkül (?) Pelenkaügy következmények nélkül (?) Pelenkaügy következmények nélkül (?)

Orbán Ráchel nem csupán a magyar médiába iratkozott be csemetéjének egy horvátországi forgalmas út szélére kihajított pelenkájával, de már a nemzetközi sajtó is felkapta a hírt. A kanadai Hungarian Free Press a Nyugati Fényből átvett fotókkal is illusztrálta a kormányfő lányának kínos esetét, azzal a címmel, hogy az Orbán famíliában büntetlen az, ami máshol büntetendő.

Mint kiderült, nem pusztán a horvát, de már a szerb és boszniai lapokat is lázba hozta a téma, a horvát média kérdésekkel ostromolta a budapesti kormány sajtóosztályát, de választ nem kapott a megkeresésekre. A horvát újságokat az izgatta leginkább, hogy ha látható közelségben volt a szemetes, akkor miért dobta az út szélére a kormányfő lánya a pelenkát. Ráadásul: akinek turizmus a szakmája, annak igazán tudnia kellene, nem ildomos szemetelni.

De ehhez még szakembernek sem kellene lenni, hisz’ a kulturált ember nem szemetel. A cikk a Mészáros Lőrinc nevéhez köthető megyei lapok olvasottságának és eladási rátájának a 10–17%-os csökkenését enyhe malíciával teszi közzé, hozzátéve, az egyetlen ellenzéki napilap, a Népszava példányszáma 19 900-ról az elmúlt három hónapban 21 ezerre nőtt.

A Human Rights Watch érdekvédő szervezet felszólította magyar kormányt, hogy sürgősen hagyja abba az embertelen bánásmódot és gondoskodjék a menekültek élelmezéséről – írja az arab világ legtekintélyesebb hírügynöksége, az Al Jazeera.

Lydia Gall, az emberjogi szervezet regionális vezetője szerint uniós tagállamként Magyarország sérti az emberi jogok chartáját, ha a visszautasított menekültektől megvonja az élelmiszeradagot. Akárcsak az, hogy az ügyészséghez kell fordulnia annak, aki egy szelet kenyeret kérne. Konkrét példát hozva leírja, hogy egy afgán családtól és szíriai fivérektől tagadták meg az élelmet. Az afgán családból a szoptatós anya kapott ugyan ennivalót, de megtiltották neki, hogy családja többi tagjával megossza.

Az NPR amerikai közszolgálati rádió is nagyon részletesen foglalkozik a témával, és megjegyzi: csak ebben a hónapban már négyszer kellett közbelépnie és intézkednie az Emberi Jogok Európai Bíróságának a tilalom feloldása miatt. Ha az elutasított mégsem adná fel, hogy menedékjogot szerezzen, akkor újból ki kellene várni, míg sorra kerül, s bizony az a szerb határnál legalább 18 hónap várakozási idő.

A Deutsche Welle német közszolgálati rádió ezt a kegyetlenséget kegyetlen címmel jellemzi: Magyarország az éheztetés taktikáját választotta, hogy távol tartsa a menekülteket. A dunai hajósok tetemes profitveszteségről számolnak be, miután a Duna vízállása rekordot döntően alacsony a nyári szárazság miatt – adja hírül a Reuters és vette át számos médium a tudósítást, amit ritka fotókkal illusztrál a brit hírügynökség. A Dunán és a Rajnán közlekedő kereskedelmi – például a búzát, acélt, szenet szállító hajók – az idén eddig legalább 1–1,5 millió eurós forgalomcsökkenést szenvedtek el. Sok hajó Komáromnál vesztegel, Budapest kikötőibe nem tud bejutni. Számos utasszállító és turistahajó pedig Budapesten ragadt immár két hete. Ha csak 40 cm-t emelkednék a vízszint a várva várt esőzés következtében, már megindulhatna az élet a Dunán. A MAHART magyar hajóstársaság vesztesége egyelőre „csak” 100 millió forintnál tart.

A belga Sciense Business portál arról számol be, hogy számos európai és amerikai intézmény tiltakozik a gender-szaknak és -diplomáknak a magyar kormány által nemrég belengetett betiltásáról. Michael Gaebel, az Európai Egyetemek Szövetségének szakigazgatója szerint a kormány egyoldalú lépést téve, megfosztja az érintett akkreditációs intézeteket a beleszólás és a véleményezés jogától is. A lap idézi Navracsics Tibor uniós biztost is, aki szerint a többség félreértelmezte a törvénytervezet hatályát, mert nem a gender-szakokat, csak a diplomaszerzést akarja visszavonni a kormány. Az intézkedés ésszerű magyarázata az, hogy gyér az érdeklődés, a jelentkezők száma alacsony, illetve a végzett diplomásoknak elhelyezkedési gondjaik vannak. A kormányszóvivő is azzal érvelt, a gender-szakok felszámolásáról szó sincs, csupán a kormány által akkreditált diplomák beszüntetéséről. Tehát a kormány nem akar beleszólni az intézmények programjaiba és autonómiájukat sem fenyegeti. Ezzel szemben megint akadályokat gördít a CEU-programok elé, illetve az ELTE is küszködni fog. Mert  külföldön ezentúl nem fogják tudni akkreditálni az itteni, a magyar akkreditáció hiányában.

A kormányzati cáfolat ellenére hasonló véleményen van a Természet- és Bölcsészettudományok Európai Föderációja is. Közleményében a CEU arra is figyelmeztetett, hogy így tetemes uniós akadémiai támogatástól és kutatóprogramban való részvétel lehetőségétől fog elesni Magyarország.