Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2023. szeptember 25. Az év 268. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739185. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Példára serkentő hegyvidéki kezdeményezés: életvédő zebrák, okosan közlekedők

Példára serkentő hegyvidéki kezdeményezés: életvédő zebrák, okosan közlekedők Példára serkentő hegyvidéki kezdeményezés: életvédő zebrák, okosan közlekedők Példára serkentő hegyvidéki kezdeményezés: életvédő zebrák, okosan közlekedők
Tóth Tibor

Tizedével több gázolás történt zebrákon az idei első félévben, mint 2017 ugyanezen időszakában. Országszerte 438 gyalogost ért baleset gyalogátkelőhelyeken az idén június végéig. A budapesti XII. kerületi önkormányzat ezért az iskolakezdéssel egyidejűleg országos (!) közlekedésbiztonsági kampányba kezdett.

A balesetek többségét figyelmetlenség, vagy a szabályok meg nem tartása okozta. A leggyakrabb okok: a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, a mobiltelefonozás, a hangos zenehallgatás – ez mind elvonja a figyelmet a közúti forgalomról.

A balesetek egy része elkerülhető lenne, ha a gyalogosok is figyelnének az alapvető szabályokra. Egyre több gázolás okozója valamilyen digitális eszköz – fülhallgató, mobiltelefon, táblagép –, amely elvonja használója figyelmét a közlekedési lámpa tilos jelzéséről vagy egy közeledő járműről.

Ezekre a veszélyekre figyelmeztet Zizi, a tizenéves zebralány, az önkormányzat kampányfigurája, akivel mostantól Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban kivetítőkön, online felületeken, interaktív szórólapokon, és az országban jó néhány iskolában is találkozhatnak a gyerekek és a szüleik.

Nemcsak a fővárosban, hanem a nagyvárosokban is gyakoriak a gyalogosgázolások a zebrán: Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged területén az átlagosnál több az ilyen eset. A múlt másfél évben országszerte csaknem 1500 embert ütöttek el a zebrákon. A főváros XII. kerületében is történt ilyen baleset, ezért hívja föl az önkormányzat célja az autósok és gyalogosok figyelmét a veszélyekre, a helyes közlekedésre. A kampány egyes elemeit a kerületi rendőrség is beépíti az iskolai tájékoztatóiba.

A kampány nyitányaként az önkormányzat interaktív kaput állított fel a kerület egyik különösen forgalmas, pontján lévő iskolába vezető zebránál. A kapu már messziről felhívja az autósok figyelmét a gyalogátkelőhelyre. Fontos, hogy lassítsanak és legyenek körültekintőek, valamint semmiképpen se előzzenek zebrán!

A kapu oszlopaiba beépített táblagépeken – a fejtörő megoldása után – a gyalogosok ötféle rövid, hatásos kisfilmet nézhetnek a veszélyforrásokról és a helyes közúti viselkedésről. Az interaktív kapu filmes oszlopai országjárásra indulnak, miután a Hegyvidéki Önkormányzat az ország minden iskolájának rendelkezésére bocsátja őket, ha kérik.

A biztonságos közlekedést szorgalmazó önkormányzat az iskolakezdésre számos forgalmas csomóponton, átkelőhelyen újra festette a zebrákat, a gyalogátkelőhelyre figyelmeztető friss közlekedési táblákat helyeztetett ki, sebességjelző táblát szereltetett fel oktatási-nevelési intézmények közelében.

A kampány kisfilmjei a pesti Keleti-pályaudvarnál, az Örs vezér terei és a budai Allee bevásárlóközpontnál működő kivetítőkön, valamint kerületi közintézmények belső csatornáin is láthatók.

Az interaktív szórólapok életre keltéséhez pedig csak egy ingyenesen letölthető applikációra van szükség (a szervezők azt kérik, hogy az autósok csak parkolás után játsszanak a technikai eszközzel).