Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2022. december 1. Az év 335. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738887. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budán XV. századi zsidó imaházat avattak újra

Budán XV. századi zsidó imaházat avattak újra Budán XV. századi zsidó imaházat avattak újra Budán XV. századi zsidó imaházat avattak újra

Újraavatták a budavári Táncsics Mihály utca 26. szám alatt található középkori zsidó imaházat csütörtök este.Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija köszöntőjében kiemelte: nagy nap ez a mai, hiszen „a zsidó nép él”. „Nem erőnk, hatalmunk, nagyságunk okán”, hanem „csakis azért élünk, mert háromezer éven át ragaszkodtunk” az „isteni kinyilatkoztatás örök tüzéhez, ahhoz a kiolthatatlan tűzhöz, ami fényt és értelmet ad létünknek” – fogalmazott.

Az alkalomra kiadott füzet szerint a 15. század közepén épült zsinagógát 1686 szeptemberéig használta a zsidó közösség. Akkor a várost az oszmánoktól visszafoglaló keresztény seregek a zsinagógába menekülteket lemészárolták, az épületet pedig felgyújtották.

A Táncsics Mihály utcai középkori imaház újranyitásával ez a zsinagóga lesz a hazai Altneuschul, vagyis a híres prágai zsinagóga „alteregója", a magyar „régi-új" zsinagóga. Mivel az imaház eredeti berendezése a több, mint fél évezred forgatagában nem maradt fent, ezért az EMIH új bútorokat készíttetett, melyeket a népszerű Somlai Tibor belsőépítész tervezett meg.

Somlai a Tóra-szekrény, a bima, a székek és a paraván megtervezésekor ötvözte a gótikát és a zsidó szimbólumvilágot. A minimalista, funkcionalitásra törekvő, tömör tölgyből készülő tárgyak összeségében jól harmonizálnak a középkori miliővel, mégis modern benyomást keltenek. Az átalakított tér mintegy 70 fő befogadására lesz alkalmas, ám már most tervek készülnek a további lehetséges bővítésekre is.

Az ünnepségen részt vettek Áder János köztársasági elnök, a diplomáciai testület több tagja és a testvéregyházak képviselői.