Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. szeptember 21. Az év 264. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739181. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gershwin-album – 120 éve született az amerikai komponista

Gershwin-album – 120 éve született az amerikai komponista
(Munkatársunktól)

A napokban jelenik meg – a zeneszerző születésének 120. évfordulójára emlékezve – Karosi Júlia legújabb albuma, amely Gershwin jól ismert dalait tartalmazza. A fiatal jazz-énekesnő új, különleges hangzásvilágot kölcsönzött a népszerű műveknek. A lemezbemutató szeptember 21-én este hét órakor kezdődik a Magyar Rádió Márványtermében, ahol a Karosi Júlia-Quartet és az RTQ vonósnégyes zenészei játszanak. 

„Egyik legkedvesebb zeneszerzőm, George Gershwin dalai régóta meghatározóak számomra, hiszen rajtuk keresztül kezdtem dzsessz-zenével foglalkozni. Gershwin világa híd a klasszikus zene és a jazz között, s ebben a világban rendkívül otthonosan érzem magam” – vallja Karosi Júlia énekesnő, Love Is Here to Stay - Live at the Liszt Academy címmel állította össze Gershwin-estjét.

Az ősbemutató a Zeneakadémián volt, ott készült az élő lemezfelvétel is, a premiert pedig nagy sikerű koncertek követték szerte az országban. A szeptember 21-ére megjelenő lemezen a legismertebb Gershwin-dallamok mellett (Summertime, The Man I Love, I got rhythm…) helyet kaptak kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kompozíciók is (Fascinating Rhythm, Slap That Bass, He loves and she loves…), illetve még magyar szöveggel fölcsendülő dalt is hallhatunk. Így akik jól ismerik az eredeti Gershwin-dalokat, azok számára is tartogat bőven meglepetést az album és a 21-i lemezbemutató koncert.       

A felvétel a Zeneakadémia Koncertközpontban, az AVISO stúdió közreműködésével készült.

Karosi Júlia az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett esztétika–filozófia szakon, majd diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szakán is. Első lemeze, a Stroller of the Streets (Városi kószáló) 2012-ben jelent meg, s a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó album azonnal kedvező kritikai visszhangra talált. Japánban is piacra dobták a lemezt – egy négyszámos, feldolgozásokat tartalmazó kislemez társaságában. Karosi Júlia híre a tengerentúlra is eljutott: a második lemezét már a New York-i Dot Time Records gondozta 2014-ben. Az amerikai kontinenshez kötődik az új Gershwin-produkció is, hiszen a zeneszerző dalai ugyanúgy hozzátartoznak Karosi Júlia zenei gyökereihez, mint a magyar folklórkincs és Bartók Béla életműve.