Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. szeptember 27. Az év 270. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739187. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar tudós vezette nemzetközi kutatócsoport kimagasló eredménye

Magyar tudós vezette nemzetközi kutatócsoport kimagasló eredménye
(mta.hu)

A szerves kémiai új felfedezéseinek jelentőségére és alkalmazhatóságukra mutat rá a Keserű György Miklós (MTA TTK) által vezetett az a nemzetközi kutatócsoport, amelynek eredményeit a világ első számú gyógyszer-kutatási folyóirata, a Nature Reviews Drug Discovery közli.
 
A svéd, angol és amerikai kutatókból álló csapat a Magyar Tudományos Akadémia TTK gyógyszer-kémiai kutatócsoportja, valamint a világ két vezető gyógyszergyárának részvételével szerveződött, és azt tűzte ki célul, hogy felderítse a gyógyszermolekulák megtalálásának új lehetőségeit.

A kutatások elsőként arra irányultak, hogy feltárják az új molekulák előállításában mutatkozó korlátok okait. Az előállított molekulákat és a hozzájuk vezető reakciókat elemezve a kutatócsoport megállapította, hogy többségük olyan vegyület, amelyet jól ismert és robosztus reakciókkal, hatékonyan, megvásárolható reagensekkel, néhány reakciólépésben ésszerűen, viszonylag könnyen elő lehet állítani. Ez pedig illeszkedik a gyógyszer-kutatási programok jelenlegi időbeli és költségvetési korlátaihoz.

Az előállított molekulák jellegét és tulajdonságait azonban a szintézisükhöz felhasznált reakciók is döntő módon befolyásolják, így a következő lépésben ezeket elemezték.

A vizsgálatok rámutattak: a gyógyszer-kutatási programokban többnyire csak néhány reakciótípus a meghatározó. Ezek az eredmények pedig arra utalnak, hogy a szerves kémia új módszereivel látányosan bővíthető a gyógyszerkutatás számára elérhető molekulák köre.

A kutatók erre a célra négy új lehetőséget javasolnak: a mesterséges intelligencia alapú szintézistervezést, a szintézisek ésszerű és intelligens automatizálását, valamint számos új reakció és technológia hadrendbe állítását.

Az augusztus végén a Nature Reviews Drug Discoveryben megjelent cikk élénk érdeklődést keltett a tudományos közösségben (a tanulmány jelenleg a legolvasottabb cikk az újságban és a múlt 3 hónapban megjelent több mint százhatvanezer cikk között is a legolvasottabb 3 százalékos tartományban van) és a Science magazin blogja is referálta.

A tanulmány legfontosabb megállapításait infografika foglalja össze, tessék kattintani.