Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2021. június 16. Az év 167. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738354. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyre több nyugdíjas szülő szorul támogatásra 

Egyre több nyugdíjas szülő szorul támogatásra  Egyre több nyugdíjas szülő szorul támogatásra  Egyre több nyugdíjas szülő szorul támogatásra 
(Tudósítónktól)

Ma már egyáltalán nem mondható, hogy a lakosság nyugodt lenne nyugdíja felől. A 18–29 éves korosztály arra készül, hogy anyagilag segítse nyugdíjas szüleit. A KSH adatai szerint 2018 második negyedévében több mint 2,7 millió volt a gazdaságilag inaktívak száma , és bár a gazdaságilag aktív társadalom terebélyesedik, az időskori függőségi ráta így sem mérséklődik: az aktív korúakra jutó időskorúak száma tavaly megközelítette a 28 százalékot , ami azt jelenti, hogy 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280 65 éves és annál idősebb (nyugdíjas) személy jut – ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog. (Kép: abendzeitung)

Bár 2012 óta növekvő tendenciát mutat a magyar átlagnyugdíj összege: 2017-ben még így is csak nettó 124 ezer forint volt az ellátás átlagos havi mértéke, és ez még mindig látványosan elmarad – átlagosan 37%-kal alacsonyabb – a tavalyi átlagkeresettől, ami a nettó 197 500 forint volt.

Ha csak arra gondolunk, hogy a nyugdíjba vonuláskor az átlagokat tekintve is összébb kell húzni a nadrágszíjat, és azzal nem is számolunk, hogy elöregedő társadalmunk egyre nagyobb terhet ró az aktív keresőkre, ami miatt csökkenhetnek majd a nyugdíjak, akkor is érthető, ha a fiatalok már most tisztában vannak azzal, hogy a jövőben anyagilag támogatniuk kell majd nyugdíjas szüleiket. 

A Generali friss kutatásának eredményei alapján a megkérdezett felnőttek több mint fele tervezi támogatni nyugdíjas szüleit, ötödük pedig már jelenleg is ezt teszi. A szüleiket támogatni tervező felnőttek közül is kiemelkedik a 18–29 éves fiatal felnőttek korosztálya, amelynek több mint 70 százaléka tervez anyagi hozzájárulást. Ugyanez az arány a 30–59 éves korosztályban alig 50 százalék. A két korcsoportban nemcsak a támogatásra való hajlandóság, hanem a támogatás rendszeressége és összege tekintetében is nagy a különbség: a 18–29 évesek a havi rendszeres támogatást részesítenék előnyben, és átlagosan 29 800 forintot szánnának erre a célra, a 30-59 évesek 19 600 forintot tartanának reálisnak, csaknem 40 százalékuk pedig a havi rendszeres támogatás helyett inkább az alkalmankénti támogatás mellett döntene. 

„A nyugdíjak jelenlegi összege miatt is egyre nagyobb a szükség a nyugdíjas szülők anyagi támogatására – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója. – Bár a kutatásunk eredményei azt bizonyítják, hogy a fiatal generáció nyitott a szülei megsegítésére, érdemes idejében gondolni a saját jövőnkre is. A jókor megkötött nyugdíjbiztosítással tetemes megtakarítást halmozhatunk fel, ami nagyobb anyagi biztonság annál, mintha kizárólag a gyermekünk hozzájárulására támaszkodnánk, és ez a nagykorú gyermek számára sem okoz anyagi megterhelést.”

http://http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf024g.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde510.html
https://napicsart.blog.hu/2016/06/05/igy_valtozott_az_atlagnyugdij_az_elmult_evekben
https://bankmonitor.hu/cikk/a-kep-elkeserito-a-nyugdijakrol-pedig-majdnem-dobogosok-vagyunk/
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker1712.html