Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. október 4. Az év 277. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739194. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bannon segít Orbánnak az Európai Unió elleni Mozgalom építésében

Bannon segít Orbánnak az Európai Unió elleni Mozgalom építésében Bannon segít Orbánnak az Európai Unió elleni Mozgalom építésében

A Politiconak nyilatkozó Steve Bannon, Trump elnök kirúgott stratégája szerint Olaszország ma a politikai univerzum centruma, s ha a Liga és az Öt Csillag koalíció kísérlete beválik, akkor az a globális politikát is alapvetően megváltoztatja. Az olasz kormánykoalícióban sikerült egyesíteni a baloldalt a jobboldallal, és emellett a nacionalizmus és a populizmus kéz a kézben járva erősödik. Bannon az Öt Csillagot populista pártnak tekinti nacionalista jegyekkel, a Ligát meg nacionalista pártnak populista jegyekkel.

Bannon ismét Európában turnézik, sorra járja azokat a helyeket, ahol számíthat az általa alapított Mozgalom elnevezésű szerveződés támogatására, hogy véleményvezérként hatással lehessen a jövő májusi uniós választások kimenetelére. Menetrendjében Budapest is szerepel, Prágából érkezik, hogy – a Politico minősítését idézem – a szélsőjobbos Orbán Viktorral találkozzék. A héten ellátogat természetesen Párizsba is, hogy Marine Le Pen mozgalmával kidolgozza az együttműködést, akárcsak Berlinbe, ahol a szintén szélsőjobb Alternatíva Németországért párt vezetőivel tárgyal. Olaszországban azonban nem nézi mindenki jó szemmel ténykedését, mert például Luigi di Maiónak fenntartásai vannak Bannonal szemben, ezért még nem döntött az együttműködésről vele. Sőt, attól tart, hogy szélsőséges nézetei elidegenítik szavazótáborának egy részét. Bannon azt vizionálja, hogy Mozgalma tulajdonképpen az ipari demokrácia modelljét fogja megteremteni, aminek részben a szemtanúi vagyunk az Egyesült Államokban, de az új mozgalom hódítani fog még Ázsiában is. Azt is nyilatkozta, hogy amit Nigel Farage és az UKIP mozgalom elért Nagy-Britanniában, azt valósítja meg most Donald Trump és a Tea Party, az úgynevezett Tea Párt az Egyesült Államokban.

Az európai körutat megelőzően Steve Bannont New Yorkban az Open Future Festival (Nyitott Jövő Fesztivál) pódiumbeszélgetésre invitálta, ahol Orbán Viktorra vonatkozó kérdéseket is kapott a közönségtől, és a The Economistnak a hétvégén adott interjújában pedig védelmébe is vette a magyar kormányfőt a volt amerikai elnöki stratéga.

Spectator US is foglalkozik Steve Bannon európai körútjával, amelyen az antiglobalista mozgalom hirdetőjeként lép fel azzal a nem titkolt céllal, hogy „ismét naggyá tegye Magyarországot, Lengyelországot és Olaszországot”! Nevén is nevezi a szerző a jelenséget, bannonizmusnak, amit már-már a marxizmus mintájára kíván megteremteni az ötletgazda Bannon. S mint annak idején a kommunizmus, most a bannonizmus kísértete járja be Európát. A cikk egyébként szerfölöttt szarkasztikus Bannon mozgalmával szemben és azzal az ideológiával, ami nem más, mint szimpla nacionalizmus – az idegen-, legfőképp a muzulmángyűlöletre alapozva. Állítólag felszólalásaiban Bannon szívesen hasonlítja magát Leninhez is, aki – mint egykoron ő – hódítja a világot, de most éppen antiglobalista nacionalizmussal.

Anne Applebaum amerikai tárcaíró és világszerte ismert véleményvezér Steve Bannont egyenesen Mussolini utódjának nevezi, s cikkében alapvetően azzal foglalkozik, miként kezd teret nyerni az illiberalizmus Európában, s miként csapta be Orbán Viktor a Brexit-pártiakat és járt túl az eszükön. Kiderült ugyanis, hogy nem csupán az UKIP tagjai, hanem az Európai Parlament tory képviselői is Orbán Viktor mellé álltak. Bedőltek Orbánnak, pedig nem kellett volna egy korrupt pártot a védőszárnyuk alá venni, s Anne Applebaum egyenesen idiótáknak nevezi a brit konzervatív képviselőket, mert azt hiszik, Magyarország is ki fog lépni az unióból. A szerző szerint ez eszében sincs Orbánnak, hisz’ barátaival ezeregy útját-módját megtalálták annak, miként lophatják ki a pénzt az Európai Unióból. Ő nem lesz olyan idióta, hogy a kilépést forszírozza.

Szijjártó Péter hétvégi interjúja, amit a Russia Today, az orosz kormány által szponzorált angol nyelvű tv-nek adott, átfutott számos helyen az orosz médiában; a Szputnyik, amelyik szintén kormányzati támogatást élvez, csemegézett az interjúból, amit a német kiadásban is viszontláthatunk. A magyar külügyminiszter megnyugtatta a tv-nézőket, hogy nem fog életbe lépni a Magyarország ellen tervezett 7-es cikkely, mert Lengyelország megígérte, hogy megvétózza. Köztudott: Varsó ellen is hasonló eljárás van folyamatban, amit viszont Budapest fog leszavazni. Így nincs miért aggódni. Amúgy is a 68 vádpontból 13-at már rendezett a kormány az Európai Bizottsággal, 19 tárgyalás alatt van, s 37-et pedig minősített hazugságnak nevezett Szijjártó, amelyet a civil szervezetek juttattak el, mondtak el a jelentéstevőnek. Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek a Brüsszel által tervezett elszigetelésnek, a külügyminiszter megerősítette: egészen biztos, hogy nem lépünk ki az Európai Unióból, mert erős szövetségben vagyunk érdekeltek.

Az orosz médiát elsősorban a Moszkva elleni brüsszeli büntető szankciókra vonatkozó részek érdekelték, amelyekről Szijjártó azt mondta, hogy újra kell tárgyalni annak feltételeit és várható következményeit. Nem kardoskodott a szankciók eltörléséért, de méltányos megítélést vár el az uniós döntéshozóktól.