Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. október 4. Az év 277. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739194. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ex-tisztviselők, irány a digitális gazdaság!

Ex-tisztviselők, irány a digitális gazdaság! Ex-tisztviselők, irány a digitális gazdaság! Ex-tisztviselők, irány a digitális gazdaság!
LigetPress

A közszférában bekövetkezett tömeges elbocsátások hatására akár ezer olyan munkavállaló is lehet, aki képes 6-12 hónap alatt új, versenyképes szakmához jutni rövid ciklusú informatikai képzésben. Digitálisan képzett munkaerőre ma már minden munkakörben szükség van, miközben a folyamatosan súlyosbodó informatikushiány is sújtja a népgazdaságot. Nem csupán a pályakezdőknek, hanem a kényszerű pályamódosítóknak is valós alternatíva lehet informatikusnak állni.

A digitalizáció alapjaiban változtatta meg a magyar gazdaságot és a társadalmi viszonyokat. Az informatikai ismeretek ma már nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz a munkaerőpiacon. Az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért – által kezdeményezett digitális munkaerő-programban említett 22 ezer betöltetlen informatikus álláshely csak a jéghegy csúcsa.

Baráth Barbara, a Green Fox Academy ügyvezetője tudósítónknak a többi között elmondta, hogy képzéseiket mindenekelőtt a munkahely-váltóknak dolgozták ki, hallgatóik a legkülönfélébb területekről érkeznek: „Képeztünk már át junior programozóvá például újságírót, énektanárt vagy éppen logopédust is. Megalakulásunk óta, tehát három év alatt jó 280 végzett hallgatónk helyezkedett el sikeresen informatikai területen, sok esetben az előző fizetésénél látványosan magasabb javadalmazásért.”

Boda József, a Codecool programozóiskola társalapító-ügyvezetője sokakat igyekszik megnyugtatni: a váltás előtt állóknak, vagy arra kényszerülőknek nem kell kiemelkedő matematikai tudással rendelkezniük. A logikus gondolkodás, középszintű angol nyelvtudás és némi érzék és kedv a digitális szakmák iránt elegendő lehet ahhoz, hogy valaki junior programozóként, tesztelőként, alkalmazásfejlesztőként folytassa pályafutását.

Major Gábor, az IVSZ főtitkára a karrierváltásban gondolkodóknak megfontolásra ajánlja az informatikus pályát, ami már most a gazdaság legerősebb hajtóereje. „Rohamosan növekszik az informatikus végzettséget követelő munkák száma, uniós adatok szerint Európában 600–700 ezer szoftverfejlesztő hiányzik, és 2020-ra ez akár 900 ezer is lehet. Digitális kompetenciákkal pedig már most csaknem minden munkakör betöltéséhez rendelkeznünk kell, és ez az igény a jövőben egyre nagyobb lesz a munkaerőpiac részéről.”

Az elbocsájtottaknak járó átképzési hozzájárulás a legtöbb esetben fedezni tudja az informatikai átképzés költségét, és akár állásgaranciával nyújt lehetőséget a biztos karrierhez. Emiatt is ösztönzi az IVSZ arra az érintett állami alkalmazottakat, hogy keressék fel az oktatást nyújtó szervezetek weboldalait, ahol a lehetséges informatikai átképzési lehetőségekről érdeklődhetnek.