Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2023. szeptember 25. Az év 268. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739185. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Van itt ész! A legérdekesebb magyar innovációk között az ImmunoGenes

Van itt ész! A legérdekesebb magyar innovációk között az ImmunoGenes
(Tudósítónktól)

A „Teret adunk az innovációnak” című újító-fejlesztő program első fejezeteként jelent meg „A 100 legérdekesebb magyar innováció” című kiadvány. Jó kétszáz oldalán értesülhet az olvasó a legérdekesebb mai magyar találmányokról és fejlesztésekről. A különös figyelmet érdemlők között szerepel a 2007-ben alakult ImmunoGenes cég, melynek vezetője Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanára. (A kép forrása: immunogenes.com)

Kacskovics Imre kollégáival együtt 2007-ben olyan új eljárást fejlesztett ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban látványosan növelhető az ellenanyag-termelés hatékonysága. Az eljárás hasznosítására kollegájával, Bősze Zsuzsannával, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) tudományos tanácsadójával 2007-ben megalapították az ImmunoGenes Kft.-t.

Az immunológiában és a géntechnológiában elért tudományos eredményekre alapozva az ImmunoGenes Kft. genetikailag módosított olyan állatokat hozott létre, amelyek révén a jelenleginél sokkal gyorsabban és gazdaságosabban állíthatók elő ellenanyagok. Az eljárás alapja, hogy genetikailag módosított egerekben és nyulakban, amelyekben az immunválasz egyik kulcsmolekulája (FcRn) nagyobb mértékben fejeződik ki, az immunizálás hatékonysága és így az értékes ellenanyagok termelődése nagy mértékben növekszik. A cég az érintett intézetekkel (ELTE, MBK) 2008 januárjában kizárólagos szerződést kötött az intézmények tulajdonában lévő szellemi tulajdon hasznosítására.

A nemzetközi szabadalommal védett, innovatív technológia nem kizárólagos hasznosítását 2014-ben a japán Kyowa Hakko Kirin vásárolta meg avégett, hogy terápiás monoklonális ellenanyagokat fejlesszenek. Kutatási együttműködésekben (pl. MTA KOKI, MTA TTK, Szegedi Tudományegyetem, New York University, Semmelweis Egyetem) kutatási, diagnosztikai és terápiás ellenanyagokat fejlesztenek olyan antigének ellen, amelyekkel szemben az addigi próbálkozások sikertelenek voltak.

Az ősszel megjelent „A 100 legérdekesebb magyar innováció” kiadvány célja, hogy bemutassa a politika, a cégek és a társadalom egyéb szereplői számára: rengeteg újszerű és kiváló találmány születik Magyarországon. A kiadvány a „Teret adunk az innovációnak” program első lépéseként jelent meg, melyet 2019 januárjában ünnepélyes gála követ, ahol tíz hazai újítást díjaznak. Jövő március elején nyitják meg az első magyar innovációs kiállítást és vásárt, hogy a nagyközönség és a szakma megismerkedhessen a legfontosabb hazai és külföldi újításokkal és fejlesztésekkel.