Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. szeptember 30. Az év 273. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739190. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Várhatóan folytatódik az ingatlanpiaci fellendülés

Várhatóan folytatódik az ingatlanpiaci fellendülés Várhatóan folytatódik az ingatlanpiaci fellendülés Várhatóan folytatódik az ingatlanpiaci fellendülés
GKI
  • 2018. 10. 31.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2018 októberében 11, az ország egészére vonatkozó jelzőszám értéke 7. A fővárosi index 5, az országos 4 ponttal emelkedett az előző (az idén júliusi) felméréshez képest. Az országos index éves alapon 7, a fővárosi 11 ponttal emelkedett, s ezzel mindkét mutató újabb historikus csúcsára emelkedett. A ingatlanpiaci szereplők továbbra is optimisták, s derűlátásuk még tovább nőtt.

Mindez egyáltalán nem meglepő, hisz' a magyar gazdaság „jó passzban” van, a gazdasági növekedés üteme csúcsra járt az idei második negyedévben, s az egyéb szektorokban mért üzleti és a lakossági várakozások is sokéves csúcsuk közelében járnak.

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A mostani megkérdezés idején ingatlanokkal foglalkozó 110 cég és 1164 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

A GKI fővárosi és az országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés eredményei alapján 9, illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest. Mindkét index újabb csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jócskán élénkültek. Júliushoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt ugyan változás, de a „valószínű” szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be. A lakossági kilátások meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos bővülés valósult meg.

A lakásárak következő 12 hónapban várható változása (százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások

Budai zöldövezet 5 (7)

Egyéb Buda 4,5 (4)

Pesti belváros 4,5 (6)

Pesti zöldövezet 5 (4,5)

Egyéb Pest 5 (4)

Panellakások - Észak-Pest 3 (3)

Panellakások – Dél-Pest 3 (4,5)

Panellakások – Buda 3 (3)

Családi házak – Pest 3 (4)

Családi házak – Buda 3 (4)

Budapest összesen 3,7 (4,5)

(Zárójelben az előző – 2018. júliusi - felmérés adatai.)

A lakásárak növekedésére várhatóan a közeli jövőben is számítani lehet. Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2–5% közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2–3%-kal emelkedhetnek.

A GKI országos és a fővárosi telekpiaci indexe júliusban nagyot esett, októberben csak a budapesti korrigált pozitívan (negyedéves alapon 10 ponttal), az országos tovább csökkent (3 ponttal).