Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2023. szeptember 22. Az év 265. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739182. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha Elon Musk bitcoint kér tőled…

Ha Elon Musk bitcoint kér tőled…
(Tudósítónktól)

… akkor nagy valószínűséggel csalásról van szó. A Twitteren bukkant fel az a hirdetés, mely szerint bitcoinért cserébe még több kripotvalutát küld vissza valaki, aki Elon Musk nevével élt vissza. Annak ellenére, hogy a kriptovaluták körüli őrület már alábbhagyott, a bűnözők étvágya nem csillapodott, így mindig új és újabb trükköket találnak ki a naiv kriptovaluta-tulajdonosok megtévesztésére.

A legújabb támadás alkalmával a kiberbűnözők első körben átveszik az irányítást egy ellenőrzött Twitter-profilon, majd a használó fotóját, nevét kicserélik, és átállítják ismert személyiségekre – jelen esetben Elon Musk volt az ügyeletes átverő. Ezután érkezik a tweet, mely szerint a Tesla ügyvezetője otthagyta cégét, és ez alkalomból 10 000 bitcoint oszt szét követői között. Az ajándék kriptovaluta viszont feltétellel érkezik: előbb bitcoint kell küldeni egy megadott címre ahhoz, hogy a többszöröse érkezzék vissza.

Igen, tudjuk: elképesztő naivitás szükséges ahhoz, hogy bedőljön valaki egy ilyen átverésnek, de mindig is akadnak hiszékeny használók, a kriptovaluta-közösség új tagjai, akik nem tudják, hogy a bitcoin-tranzakciókat nem lehet visszafordítani, nincs hova panaszt tenni. És akik elhiszik, hogy létezik ingyen pénz. A nemrég futó twitteres csalási kampánynak már vége, de a használóknak sikerült elmenteniük a posztot. Ebből kiderül, hogy nem bízták a véletlenre terjedését, hanem hirdetéssel támogatták a csalást.

A poszt annyira népszerű lett, hogy 400-an lájkolták. És a csalók is jól jártak, hiszen a cikkünk írásának pillanatában 160 ezer dollár nagyobb értékű bitcoin volt a csaláshoz használt címen, ahogy azt bárki megtekintheti. Ez 45 millió forintnak felel meg. Nem rossz pár napi bevételnek. Ez azt is jelenti, hogy a csalók valószínű máshol is futtatják bitcoinos átverésüket, hiszen a legutóbbi befizetés ma reggel érkezett.

Ha valaki azt hinné, hogy a Twitter-használói fiókokat megvásárolják a csalók, nos azok tévednek, arról van szó inkább, hogy megszerzik a jelszavakat és betörnek a fiókokba. A példánknál maradva, most a @patheuk ellenőrzött használó nevében posztoltak a csalók. Ha valaki nem ismerné, a Pathé egyébként neves európai filmstúdió.