Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. november 29. Az év 333. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739250. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az európai szemeszter őszi csomagja – strukturális kiigazítást kérnek Magyarországtól

Az európai szemeszter őszi csomagja – strukturális kiigazítást kérnek Magyarországtól
Infovilág

A gazdaság- és szociálpolitikai koordináció 2019. évi európai szemesztere erősen bizonytalan légkörben végbemenő tartós, de kevésbé dinamikus növekedéssel kezdődik. Sok mindent elértünk 2014 óta, de még többet kell tennünk az inkluzív és fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés támogatása, valamint a tagállami gazdaságok rezilienciájának erősítése végett. Meg kell hoznunk a gazdasági és monetáris unió további megerősítéséhez szükséges döntéseket.

Nemzeti szinten sürgős szükség van arra, hogy a jelenlegi növekedési hullámot kihasználjuk költségvetési tartalékok képzésére és adósságcsökkentésre. A beruházásoknak és a strukturális reformoknak még inkább a termelékenységi és a növekedési potenciál fokozására kell összpontosítaniuk. Ezek az intézkedések biztosítják a tartós makropénzügyi stabilitás feltételeit, és segítik az EU-t, hogy hosszú távon versenyképes maradjon. Ez pedig megteremti az európaiak számára a munkahelyek számának és minőségének javításához, a nagyobb társadalmi igazságossághoz és a jobb életszínvonalhoz szükséges feltételeket.

Olaszország esetében a Bizottság megerősíti a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályainak különösen súlyos megsértését. A Bizottság új értékelése szerint Olaszország a szerződésben és az 1467/1997/EK rendeletben meghatározott adósságkritériumot nem tartotta meg, és ezért indokolt az adósság mértéke miatti túlzotthiány-eljárás megindítása.

Magyarország vonatkozásában a Bizottság azt állapította meg, hogy a Tanács 2018. júniusi ajánlása nyomán nem történtek hatékony intézkedések. A Tanács akkor azt az ajánlást fogalmazta meg Magyarország számára, hogy az idén a GDP 1%-ának megfelelő mértékű éves strukturális kiigazítást hajtson végre. A Bizottság most egy felülvizsgált ajánlás elfogadását javasolja, amely értelmében az országnak legalább a GDP 1%-át kitevő éves strukturális kiigazítást kellene végrehajtania 2019-ben.