Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2022. augusztus 9. Az év 221. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738773. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dobos Dániel nyerte az idei Bartók-világversenyt

Dobos Dániel nyerte az idei Bartók-világversenyt
(Tudósítónktól)

Dobos Dániel Drumul Dracului című zongoradarabja érdemelte ki az I. helyezést a több mint kétszáz komponistát megmozgató Bartók-világverseny és -fesztivál zeneszerzői fordulójában, amelyet kiemelt nemzetközi népszerűség övezett. (A nyitó képen: a világverseny legjobbjai; foto: Mudra László)

A II. helyen Sang Un Kang dél-koreai komponista zongoradarabja végzett, a III. helyezettnek járó díjat pedig egy-egy dél-koreai és magyar pályázónak megosztva ítélte oda a világ élvonalába tartozó zeneszerzőket, előadókat felsorakoztató zsűri: Dongryul Lee mellett Stark János Mátyás pályaműve is elismerésben részesült. A díjakat november 25-én Bartók Béla levelezésének részleteivel tarkított ünnepi esten adták át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A legjobb művek olyan kiemelkedő zongoraművészek tolmácsolásában hangzottak el, mint Balázs János, Fülei Balázs és Kálvin Balázs.

A kiírásnak megfelelően kétszáznál is több, 40 évesnél fiatalabb komponista írt darabot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett Bartók-verseny idei zeneszerzés-fordulójára. A 25 magyar jelentkezővel együtt 53 országból összesen 214 pályamű – 5–6 perces szóló zongoradarab – érkezett. A legtöbb jelentkező olasz, amerikai vagy dél-koreai volt, bár neveztek darabot Üzbegisztánból, Mexikóból és Iránból is.

A Thomas Adés brit zeneszerző, zongoraművész, karmester által vezetett nemzetközi zsűri Dobos Dániel Drumul Dracului című zongoradarabját ítélte a legjobbnak. A rangos nemzetközi zsűri többi tagja: Unsuk Chin, a Szöulban született, ma Berlinben élő Gravemeyer- és Arnold Schoenberg-díjas zeneszerzőnő, aki Ligeti György tanítványa volt; Chaya Czernowin professzor asszony, a Schloss Solitude zeneszerzőknek szóló nyári akadémiájának megalapítója; Andrej Korobejnyikov, a különleges tehetségű zongoraművész, aki 19 évesen végzett a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, és a világ számos országában koncertezett már; illetve Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a verseny művészeti vezetője.

A díjátadás pillanata: a nyertes Dobos Dániel. (Kép: Mudra László)

Dobos Dániel 1994-ben született, a Zeneakadémia II. éves zeneszerzés mesterszakos hallgatója; 2010 óta országos és nemzetközi zeneszerzői versenyeken ért el helyezéseket. A VI. Bartók Béla Országos Zeneszerzés Versenyen 2014-ben II. díjat, a Zeneakadémiai Zeneszerzés Versenyén 2016-ban I. díjat kapott, a Kodály Zoltán születésének 135. évfordulója alkalmából a Magyar Zeneszerzők Egyesülete által kiírt pályázaton pedig II. helyezést ért el a magyar népzene által inspirált művével 2017-ben.

A második és a harmadik helyen Sang Un Kang és Dongryul Lee fiatal dél-koreai zeneszerzők végeztek. Utóbbival Stark János Mátyás, egy fiatal magyar tehetség osztozik a bronz elismerésen.

A Magyar Zeneművészeti Társaság a legjobb helyezést elérő magyar versenyzőnek szóló különdíját Dobos Dániel kapta. A díj a szerző munkájának elhangzása a 2019. évi MINI Fesztiválon.

Kiss Péter Artisjus- és Junior Príma díjas zongoraművész, a Bartók Verseny Zeneszerzés fordulója előválogató zsűrijének tagja szintén különdíjat ajánlott fel: a 2019-i hangverseny-szezonban műsorára tűzi Stark János Mátyás: Toccata című darabját.

A Bartók-világverseny és -fesztivál hatéves ciklusra és a Bartók életmű legjellemzőbb vonulataira épül: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre összpontosít, és a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, idén pedig a zeneszerzők versenyével folytatódott. Mindkét eddig lezajlott fordulóra olyan külföldi zsűritagok – zeneszerzők és előadók – fogadták el a Zeneakadémia felkérését, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak. A világverseny  szabálya szerint a döntően Bartók műveire épülő repertoár mellett a most lezajlott zeneszerzés-forduló két kiválasztott műve a 2019-i zongoraforduló kötelező kortárs anyaga lesz.

A kiemelkedő sikerrel zárult tavalyi hegedű- és az idei zeneszerzés-forduló szemléletesen bizonyította a magyar világverseny szakmai koncepciójának megalapozottságát, illetve Bartók mai is mozgósító erejét. A nemzetközi zenei közvélemény egyértelműen bízik a megmérettetés folytatásában.