Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2023. szeptember 30. Az év 273. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739190. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Klimt és Schiele, a szecesszió születése – mozivásznon

Klimt és Schiele, a szecesszió születése – mozivásznon Klimt és Schiele, a szecesszió születése – mozivásznon Klimt és Schiele, a szecesszió születése – mozivásznon
Infovilág

December 13-tól látható a hazai mozikban A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, amely a 19–20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas korszakát mutatja be, művészeti, történelmi és társadalmi szempontokra egyaránt rávilágítva.

A Klimt és Schiele Amor és Psyche című, látványos dokumentumfilm a művészet, az irodalom és a zene történetének egy mágikus időszakát idézi meg, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit, és amikor a nők és a nőiség mint szimbólum új értelmezést nyer pszichológiában és a művészetben egyaránt.

A Michele Mally rendezte alkotás vezérfonalául Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser művészetét és a szecesszió születését feldolgozó, nagyszabású évfordulós kiállítások szolgálnak, amelyeknek a többi között a bécsi Leopold és az Albertina Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum ad otthont. A tematikus tárlatvezetések mellett a film ívét Bécs kulturális nevezetességein át vezető utazás kínálja, amely érinti a többi között Klimt műtermét, Freud házát, történelmi kávéházakat és a Bécsi Állami Operaházat is, továbbá Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt és ahol 1912-ben bebörtönözték.

A művészettörténeti vonatkozásokon kívül fontos része a filmnek a századfordulós Bécs nyüzsgő kulturális és társadalmi közegének bemutatása és a közelgő első világháború hatásai a művészvilágra, amelyet átfogó módon, többféle nézőpontból vizsgál az alkotás.

Részlet a filmből; tessék kattintani!

A 4K minőségben forgatott filmet a művészettörténeti narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletekben gazdag közeli felvételei is színesítik. A modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé vált e rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, kezdve Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítéséig és Schiele magával ragadó aktjainak és nyakatekert figuráinak szokatlan körvonalaiig.

A film december 13-tól kezdve Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett a többi között Szolnokon, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Szentendrén is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája ezen az oldalon olvasható.

A művészet templomai sorozat 2019-ben is izgalmas művészeti ismeretterjesztő filmekkel jelentkezik; január végén érkezik a mozikba a szürrealista mester, Salvador Dalí életpályáját bemutató A halhalhatatlanság nyomában című film, februárban pedig a Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében című alkotás.

*   *   *

A meglepetésszerűen nagy érdeklődés miatt már el is fogytak a szabad helyek az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 11-én 19 órakor kezdődő díszbemutatóra.